field

field

Thursday, 28 February 2013

QM0011 - Principles and Philosophies of Quality Management


Dear students get fully solved assignments
call us at :- 08263069601 
            or
mail us at  help.mbaassignments@gmail.com


Master of Business Administration - MBA Semester 3
QM0011 - Principles and Philosophies of Quality Management
(4 credits)
(Book ID: B1241)
ASSIGNMENT- Set 1
Marks 60

Note: Each Question carries 10 marks. Answer all the questions.

Q1. Define the term “quality”. Write a note on evolution of Quality.

Answer : In order thoroughly to examine costs and benefits of schemes aimed at differentiating products and processes on the basis of quality criteria, it is important to define the concept of "quality". Following the definition developed by Grunert and used by Burrell at al. in their report to the EC,7 there are two different approaches to food quality. The holistic approach refers to quality as inclusive of all the desirable characteristics that a product is perceived to have. On the contrary, the excellence approach defines quality only by examining specific characteristics that make a product of better quality or to follow higher


Q2. (a) Describe “14 points” of Quality management given by Dr. Edwards Deming.
Answer : Dr. Edwards Deming emphasized that the key to quality improvement was in the hands of management. Dr. Deming demonstrated that most problems are the result of the system and not of employees. Deming used statistical quality control techniques to identify special and common cause conditions, in which common cause was the result of systematic variability, while special cause was erratic and unpredictable. Deming described the seven deadly diseases of the workplace and fourteen points for management.

(b) Explain Seven Deadly Diseases in an organisation as per Deming.

Answer : William Edwards Deming (October 14, 1900 – December 20, 1993) was an American statistician, professor, author, lecturer and consultant. He is perhaps best known for the "Plan-Do-Check-Act" cycle popularly named after him. In Japan, from 1950 onwards, he taught top management how to improve design (and thus service), product quality, testing, and sales (the last through global markets)[1] through various methods, including the application of statistical methods.

Q3. Write a note on the following:

 (a) Control charts and
Answer : Control charts, also known as Stewart charts or process-behaviour charts, in statistical process control are tools used to determine if a manufacturing or business process is in a state of statistical control.
Chart details


 (b) Cause and effect diagram

Answer : Discover underlying causes

The Cause & Effect (CE) diagram,




Q4. Describe the Philip Crosby’s “four absolutes of Quality”

Answer : Quality Guru Philip Crosby has developed 14 steps for an organization to follow in building an effective quality program:

1. Management is committed to quality – and this is clear to all: Clarify where management stands on quality. It is necessary to




Q5. What is meant by Quality Circle? What are the significant characteristics and features of Quality circle?
Answer : A quality circle is a volunteer group composed of workers (or even students), usually under the leadership of their supervisor (or an elected team leader), who are trained to identify, analyze and solve work-related problems





6. Describe the contribution of Genichi Taguchi towards Quality management.

Answer : Gnocchi Taguchi was an engineer and statistician.From the 1950s onwards, Taguchi developed a methodology for applying statistics to improve the quality of manufactured goods. Taguchi methods have been controversial among some conventional Western statisticians,but others have accepted many of the concepts introduced by him as valid extensions to the body of knowledge.



Master of Business Administration - MBA Semester 3
QM0011 - Principles and Philosophies of Quality Management
(4 credits)
(Book ID: B1241)
ASSIGNMENT- Set 2
Marks 60
Note: Each Question carries 10 marks

1. Describe the concept of “poka-yoke”.

Answer : Poke-yoke [poke joke] is a Japanese term that means "fail-sating" or "mistake-proofing". The concept was formalised, and the term adopted, by Shigeo Shingo as part of the Toyota Production System. Poke-yoke (Pooh



Q2. Describe the eight pillars of Total Productive Maintenance.
Answer : Total Productive Maintenance              
 A set of techniques originally pioneered by Mr. DENSO in the Toyota Group in Japan. TPM is to "Optimize the effectiveness of manufacturing equipment and tooling"

TPM is based on eight Pillars, they are:
1.            Focused Equipment &


Q3. Explain briefly the ‘5S’ principles.

Answer : 5S Principles
“5S in Plain English”

The Endless Mess Cycle
We decided not to bother you with the Japanese terms. Do we detect a sigh of relief? After all there are plenty of good old fashioned English words we can use to get the job done. Forcing you to learn a bunch of new Japanese ones, is




Q4. What is meant by PDCA Cycle? Explain its importance.

Answer : : From problem-faced to problem-solved

The PDCA Cycle is a checklist of the four stages which you must go through to get from `problem-faced' to `problem solved'. The four





Q5. What is meant by “Design of experiments”? What are the salient features of Design of  experiments?
Answer : What is Experimental Design?

In experimentation we attempt to monitor the effects of certain inputs or material on the subject matter, of interest. The inputs could be different hedgerow leguminous plants planted under identical conditions, while the effects to be



Q6. What is meant by Six Sigma? What are the steps in implementing Six Sigma?

Answer : Six Sigma at many organizations simply means a measure of quality that strives for near perfection. Six Sigma is a disciplined, data-driven approach and methodology for eliminating defects (driving toward six standard deviations between the mean and the nearest specification limit) in any process – from manufacturing to transactional and from product to service.
The statistical representation of Six

Dear students get fully solved assignments
call us at :- 08263069601 
            or
mail us at  help.mbaassignments@gmail.com

No comments:

Post a Comment